Jag är inte ett fan av simplifiering. Människan är komplex och varken psyke eller fysik bör avhandlas som svart-vita ämnen.

Man ÄR ett offer för omständigheter, man BLIR socialiserad och placerad i fack och normer.
Det är OERHÖRT svårt att värja sig mot. Man ÄR en produkt av sin omgivning.

Detta är inget konstigt och det återfinns i alla kulturer världen över. Hur självständig man än tror att man är så är man oundvikligen påverkad av det som sker omkring en. Föräldrar, partner, vänner och av det man blir “matad” med i diverse medier.

(Herregud. Annars skulle inte reklamindustrin vara en av världens mest framgångsrika industrier!)

Men.. Trots att det är såhär så innebär det ju inte att människan är ett helt viljelöst mähä. Alla har förmågan att förändra. Förbättra. Och människor gör detta varje dag världen över. Det är inte lätt att förändra. Det kan vara SKITTUNGT. Och man kan inte ändra på andra människor än sig själv. Påverka, givetvis. Men en förändring måste i grund och botten komma inifrån. ..

Jag skiter i att detta är staplande av klyschor. Varför? FÖR ATT DET STÄMMER!

Med detta sagt.

Ställ dig frågan : Vad vill DU göra i ditt liv? Gör du det redan? Gött! Gör du inte det? Fråga dig själv vad det är som hindrar dig! Var realistisk. Är du inte 180 cm lång och spinkig kanske fotomodell inte är yrket för dig. Get what I mean?

Vill du utbilda dig till något visst men saknar betygen? Plugga upp skiten. Planera. Det kanske blir skitjobbigt att styra upp vardagen med jobb, ungar och fritid men det går. Lite i taget.

Vill du resa? Spara. Det kanske tar tio fucking år att spara ihop till det du vill göra men Rom byggdes inte på en dag.

Nyckeln är att göra en plan. Och för att förändra MÅSTE man bryta mönster. Helt och hållet. Gör du samma sak du alltid har gjort kommer du att få samma resultat du alltid har fått. Annat är dårskap.

Klarar du inte av att bryta dessa mönstren själv så är det inget att skämmas för. Men sök då hjälp. Det är guld värt.
Det är ju för fan ditt LIV vi talar om. Slösa inte bort din viktiga tid på saker som inte ger dig det du behöver. Det finns en hel värld att upptäcka bortom skiten.

Håll inte fast vid det som skadar dig. Snälla. Riv av plåstret. Det gör ont, men segar du så blir det ännu mer smärtsamt. Leta inte efter kryphål och sluta upp med att tänka ” det blir nog bra,sen kanske ..”. Har det aldrig varit bra så är det inte särskilt troligt att det någonsin blir det.

Du har ett ansvar gentemot dig själv. Och du är JÄVLIGT viktig.

Glöm aldrig det.

/ Dea

Advertisements